6.Alfabe ve Telaffuz Yöntemleri

Alfabe

  Almanca'daki harfler İngilizce'deki harflerle aynıdır. Almanca'da ek olarak bazı sesli harflerin üzerine iki nokta gelerek yeni sesler oluşturulmuştur. Aşağıdaki tabloda harfler ve okunuşları verilmiştir.

Yukarıdaki harflerin hemen hemen hepsini biliyorsunuz. Ää, Öö, Üü harfleri Aa, Oo, Uu harflerinin umlaut (iki nokta) almiş halidir. ß harfi İsviçre ve Liechtenstein'da "ss" olarak kullanılır. Ancak Almanya ve Avusturya'da kelimelerin orjinal halleri kullanılır ve 1 Ağustos 2006'dan itibaren "ss" kullanımı imla hatasına yol açar. Bazı kelimelerdeki "ss" harfini de ß'ye çevirmek doğru değildir. Bu yüzden en iyisi imla kurallarına uymak. müssen fiilinde ß kullanılmaz. heißen fiilinde ise "ss" olarak kullanılmaz. Ben elimden geldiği kadar imla kurallarına uymaya çalışacağım.

Telaffuz Yöntemleri

  Başlangıç olarak telaffuz o kadar önemli değil ancak kelimelerin akılda kalması için bazı okunuş kuralları vereceğim. Aşağıdaki harflerin birleşimiyle bazı okunuşlar ortaya çıkar.

ch —> genelde h şeklinde okunur, ancak cümle başındaysa ç şeklinde okunabilir.
ie —> i çok az uzatılarak okunur.
ei —> ay şeklinde okunur.
eu —> oy şeklinde okunur.
sch —> ş şeklinde okunur.
tsch —> ç şeklinde okunur.

z.B. Buch (buh)   Chips (çips)   wie (vi:)   mein (mayn)   Freund (froynd)   Schule (şule)   Tschüs (çüs)   Deutsch (doyç)   usw.

bearbeitet von ferhat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder